06.05.2024

Каталуния разреши 72-тонните композиции по пътищата си

„Това е фантастична новина за индустрията“, коментира UNO, испанската работодателска асоциация за логистика и транспорт.

От 1 май пътищата на Каталуния са отворени за дуо ремаркета. Каталунският орган за движение (Servicio Catalán de Tráfico) потвърди това и вече издава необходимите разрешителни за всички превозни средства, обхванати от специалния транспортен режим, за да пътуват те в региона.

Испанската организация на работодателите в областта на логистиката и транспорта, UNO, приветства новината, отбелязвайки, че допускането на този тип превозно средство в експлоатация ще повиши конкурентоспособността на транспортните компании и ще доведе до намаляване на емисиите.

„През януари тази година UNO поиска от Министерството на транспорта, DGT (Главна дирекция на трафика) и каталунското правителство да предложат решение, което да позволи на двойните ремаркета да преминават през територията на областта. Това са превозни средства, които изискват значителни инвестиции и фактът, че те не можеха да работят, се отрази негативно на конкурентоспособността на нашите компании“, оценяват от асоциацията на работодателите.

„UNO очаква промяната на разпоредбите, за да се разреши движението на тези превозни средства и без да са необходими специални разрешителни“, посочват те.

DGT разреши на композициите с дуо ремаркета да работят в цялата страна в края на 2023 г., но съответното законодателство все още не е финализирано. Първоначално Каталуния упражни правото си да забави изпълнението му, но вече е позволено на 72-тонните композиции да работят и в региона.

 

Източник: kamioni.bg